LA FIGURA DE L’AUTÒNOM COL·LABORADOR

14 Oct
De-Cara_gestoria-vilafranca

LA FIGURA DE L’AUTÒNOM COL·LABORADOR

Al post d’avui del blog de De Cara Assessors, la vostra assessoria de Vilafranca, us parlem de la figura de l’autònom col·laborador.

  • Què és un autònom col·laborador?

Són treballadors que són familiars directes d’un autònom titular. En el cas de negocis familiars, en petites i mitjanes empreses, sobretot, es tracta d’una figura molt útil en situacions en les quals es fa necessari incorporar nous treballadors. Un familiar és una persona que pot ser molt vàlida per a cobrir aquesta vacant, i per això és important que coneixeu com s’ha de registrar a aquest familiar per estar al dia amb totes les reglamentacions. 

  • Quines condicions s’han de complir?

– Cal ser un familiar directe d’un treballador autònom titular que exerceix funcions per a ell. Què és familiar directe? Ser cònjuge, ascendent, descendent o altres parentius amb l’autònom titular per consanguinitat o afinitat. 

– Cal ocupar el lloc de treball de forma habitual. 

– L’autònom col·laborador no pot estar donat d’alta com a treballador per a tercers, sinó que ha d’estar a càrrec del titular. 

– L’autònom col·laborador ha de ser major de 16 anys. Sense excepcions. 

  • Quins són els avantatges i inconvenients de ser autònom col·laborador?

L’avantatge principal és la bonificació inclosa del 50% en la quota d’autònoms durant els primers 18 mesos (sempre que es tracti d’un nou autònom). Els sis mesos següents s’aplica una bonificació del 25%.

Per altra banda, cal destacar que el col·laborador autònom es trobarà exempt de presentar declaracions trimestrals d’IVA i IRPF (sí que hauria de presentar la declaració de la renda).

El principal inconvenient és que no es podrà beneficiar de la tarifa plana de 50 euros. 

  • Quins són els passos a seguir?

Cal presentar el model TA.0521/2 a la Seguretat Social. Es tracta d’una sol·licitud d’alta en el règim especial d’autònoms dins de la categoria familiar col·laborador del titular de l’explotació. 

No és necessari donar-se d’alta a Hisenda.

Cal aportar documentació com el llibre de família, el DNI i la còpia de l’alta a Hisenda del familiar que és el titular del negoci. 

Coneixies la figura de l’autònom col·laborador? A De Cara Assessors, la vostra gestoria de Vilafranca, t’ajudarem a alliberar les teves preocupacions i estem al teu costat per a fer el dia a dia del teu negoci més fàcil.